Strona główna » Drylowane oliwki kalamata bez pestek

Drylowane oliwki kalamata bez pestek

Waga: 10kg ; 5kg ; 270g

Kraj pochodzenia: Turcja 

Najlepsze oliwki Kalamata od Chałwa PL

Oliwki kalamata bez pestek to wyjątkowa propozycja z naszej oferty, pochodząca z Turcji i przeznaczona dla klientów biznesowych. Choć nazwa „kalamata” tradycyjnie wiąże się z Grecją, gdzie uprawia się je w regionie wokół miasta Kalamata (i objęte są tam m.in. ochroną AOP), to w wielu regionach, także w Turcji, produkuje się oliwki odmiany kalamata‑style legalnie jako „Kalamon” lub „Kalamata” poza UE. W ofercie firmy Chałwa PL znajdziesz oliwki czarne kalamata pochodzące wyłącznie z tureckich regionów, takich jak np. Maroli czy Marmarabirlik, specjalizujących się w uprawie i dystrybucji wysokiej jakości oliwek stołowych.

Naturalnie drylowane, kalamata bez pestek oferują wygodę i oszczędność czasu w zastosowaniach gastronomicznych – bez konieczności ręcznego usuwania pestek. Dzięki temu nadają się idealnie jako składnik dań makaronowych, pizzy czy sałatek. Ich intensywny smak, delikatnie owocowo‑słony charakter oraz soczysta, mięsista struktura czynią je jednymi z najlepszych oliwek dostępnych na rynku.

Proces przygotowania tych oliwek zazwyczaj obejmuje fermentację w soli morskiej, następnie przechowywanie w specjalnej zalewie z dodatkiem wody, soli, octu lub kwasu cytrynowego. Taka technologia pozwala zachować pełnię smaku bez konieczności dodawania konserwantów. Naturalne składniki zalewy podkreślają smak oliwek kalamata i często wzbogacają go o nutę kwaskowatego akcentu.

Zastosowanie w gastronomii B2B

W kuchni profesjonalnej kalamata bez pestek sprawdzą się jako element potrawę wymagających smakowej głębi – tapas, sałatki śródziemnomorskie, dania z makaronem czy jako wykończenie pizzy. W połączeniu z oliwą extra virgin, świeżymi ziołami, czosnkiem lub serem feta, wnoszą autentyczny charakter kuchni Grecji i Turcji. Co więcej, po otwarciu przechowywać w zalewie i najlepiej w lodówce, by zachować parametry smakowe i świeżość produktu.

Wartość odżywcza i zalety

Oliwki kalamata są nie tylko pyszne, ale też pożywne – zawierają zdrowe tłuszcze jednonienasycone, witaminy i minerały. Już 5‑6 oliwek to około 30–40 kcal. Dzięki temu produkt może być używany jako dodatek wzbogacający kalorycznie dania bez nadmiernego obciążenia.

Dlaczego warto współpracować z Chałwa PL?

  • Polska dystrybucja B2B – dostarczamy wysokiej jakości oliwki kalamata bezpośrednio z Turcji, nie prowadzimy sprzedaży detalicznej, co umożliwia korzystne warunki dla gastronomii i hurtowni.
  • Sprawdzona jakość – współpraca z doświadczonymi producentami tureckimi, którzy oferują oliwki typu Kalamata w różnych opakowaniach (słoiki, tranche, puszki), gwarantuje powtarzalność i stabilność dostaw.
  • Bez kompromisów w smaku – intensywny, charakterystyczny smak oliwek czarnych kalamata, bez zbędnych konserwantów, w naturalnej zalewie i odpowiednio przygotowanych, to gwarancja satysfakcji zarówno kucharza, jak i klienta końcowego.