Sucuk cevizli
Poznaj bliżej cevizli sucuk lokum Podróż po tradycyjnych słodyczach doprowadza nas do kolejnego, wyjątkowego przysmaku z orzechów włoskich w syropie – cevizli sucuk lokum (określane również jako czurc…
Ciasto filo (yufka). Czym jest i do czego jest wykorzystywane?
Poznaj wypiek, którego historia zakorzeniona jest w kuchni greckiej, choć jego popularność rozprzestrzeniła się na cały Bliski Wschód i Grecję! Zastanawiasz się, co to jest ciasto filo (znane również …
Czym jest chałwa turecka i z czego jest zrobiona?
Oto słodkość znana i ceniona na całym świecie, która stanowi esencję orientalnej kuchni. Ale co to chałwa? To unikalne połączenie mielonych ziaren sezamu, słonecznika z miodem lub cukrem, często wzbog…
Czym różni się baklawa grecka od baklawy tureckiej?
Poznaj kuszącą propozycję słodzoną syropem, który stanowi nieodłączny element kulinarnego krajobrazu Bliskiego Wschodu, Grecji i Turcji. Ten słodki przysmak, bogaty w orzechy i warstwy delikatneg…
Co zrobić z chałwy? Pomysły na desery i słodkie przekąski
Aromatyczna, chrupiąca, a zarazem rozpływająca się na języku słodycz – chałwa sezamowa to dla wielu osób bardzo lubiana słodkość, która zdecydowanie poprawia nastrój w pochmurny dzień i czyni te pogod…
Sezam – niewiarygodne źródło wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych
Maleńkie, niepozorne nasionka o charakterystycznym aromacie potrafią w fantastyczny sposób odmienić nie tylko smak potraw, ale również podnieść ich jakość. Sezam, bo o nim mowa, ma doskonałe wartości …
Czy chałwa jest zdrowa? Wyjaśniamy dlaczego warto ją jeść
Ten szarobiały przysmak kojarzony jest ze zniewalającą słodyczą, ostrym orzechowym aromatem i chrupkością, która oddziałuje na nasz zmysł smaku. Chałwa, bo o niej mowa – jest zdrowa, czy nie? Odpowiad…
Rachatłukum – czym jest lokum tureckie?
Słysząc nazwę rachatłukum po raz pierwszy w życiu, można mieć trudności z prawidłowym skojarzeniem jej ze słodyczami. Czasami ten turecki przysmak bywa też nazywany lokum – to słowo ma w języku polski…