Oliwki czarne – właściwości i zastosowanie
Czarne oliwki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także skarbnica wartości odżywczych, które…
Czy oliwki to owoce? Wyjaśniamy
Oliwki to składnik, który od wieków towarzyszy kuchni śródziemnomorskiej. Pojawiają się na stołach w…
Czy oliwki są zdrowe? Właściwości i przeciwwskazania
Oliwki od wieków stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, słynącej ze swojego pozytywn…
Czym jest Sucuk cevizli
Poznaj bliżej cevizli sucuk lokum Podróż po tradycyjnych słodyczach doprowadza nas do kolejnego, wyj…
Ciasto filo (yufka). Czym jest i do czego jest wykorzystywane?
Poznaj wypiek, którego historia zakorzeniona jest w kuchni greckiej, choć jego popularność rozprzest…
Czym jest chałwa turecka i z czego jest zrobiona?
Jesteś ciekaw jak powstaje chałwa? Oto słodkość znana i ceniona na całym świecie, która stanowi esen…
Baklawa – co to i czym różni się wersja turecka od greckiej?
Poznaj kuszącą propozycję słodzoną syropem, który stanowi nieodłączny element kulinarnego krajobrazu…
Co zrobić z chałwy? Pomysły na desery i słodkie przekąski
Aromatyczna, chrupiąca, a zarazem rozpływająca się na języku słodycz – chałwa sezamowa to dla wielu …
Sezam – niewiarygodne źródło wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych
Maleńkie, niepozorne nasionka o charakterystycznym aromacie potrafią w fantastyczny sposób odmienić …
Czy chałwa jest zdrowa? Wyjaśniamy dlaczego warto ją jeść
Ten szarobiały przysmak kojarzony jest ze zniewalającą słodyczą, ostrym orzechowym aromatem i chrupk…
Rachatłukum – czym jest lokum tureckie?
Słysząc nazwę rachatłukum po raz pierwszy w życiu, można mieć trudności z prawidłowym skojarzeniem j…