Waga: 1.75 kg ; 0.55 kg
Kraj pochodzenia: Turcja
Produkt wegański nie zawiera laktozy, konserwantów, olejów utwardzonych
![](https://www.chalwa.pl/files/65039143_475754859842143_7040116529664360448_n_cleanup.jpg)
![](https://www.chalwa.pl/files/66359893_487365145347781_5583059916857278464_n_cleanup.jpg)
![](https://www.chalwa.pl/files/IMG_8297-1-819x1024.jpg)
![](https://www.chalwa.pl/files/Torty-ekspozycja-2.jpg)
Chałwa to słodka przekąska zrobiona z miazgi nasion oleistych. Najlepszą i najbardziej popularną jest chałwa sezamowa. Z racji wielowiekowej tradycji największą popularność i renomę mają chałwy Tureckie.
Chałwa dzięki dużej zawartości sezamu stanowi dobre źródło białka, zawiera substancje: sezaminę i sezamolinę, które mogą obniżyć stężenie cholesterolu, oraz działać profilaktycznie w wystąpieniu nadciśnienia tętniczego. Inny składnik sezamu – kefalina, należąca do grupy fosfolipidów według badań sprzyja zachowaniu homeostazy organizmu.
Chałwa jest bogata w mikro- i makroelementy oraz witaminy, które są odpowiedzialne za regulowanie prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także za dobry wygląd skóry, włosów i paznokci. Są to składniki takie jak fosfor, magnez, sód, wapń oraz dobrze przyswajalne żelazo.
Obecne w sezamie witaminy z grupy B odpowiedzialne są za wspomaganie pracy układu odpornościowego, nerwowego oraz krwionośnego. Swoim działaniem przyczyniają się do wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, a także wspomagają metabolizm i prawidłową pracę układu oddechowego. Ze względu na wysoką ilość przeciwutleniaczy chałwa sezamowa wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Ponadto, porcja chałwy dostarcza organizmowi także cennych witamin A i E, które dodatkowo wspierają zachowanie dobrej kondycji skóry oraz wzroku.